Grčevi kod beba

Total
0
Shares

Kada se javljaju grčevi kod beba?

Grčevi kod beba ili infantilne kolike su jako česta pojava u prva tri meseca bebinog života. Grčevi kod novorođančadi se najčešće javljaju oko treće nedelje života. Ovih prvih nedelja roditelji su u stalnoj potrzi za magičnim lekom koji će ublažiti bebine grčeve i umiriti je. Grčevi prestaju oko trećeg meseca bebinog života. 

Ukoliko traju i nakon toga, treba razmotriti druge uzroke, kao što je gastro-ezofagealni refluks ili hernija.

Šta su infantilne kolike?

Infantilne kolike su period neprestanog plača beba nepoznatog uzroka,koje iznenada nastaju i obično su praćeni nadutošću stomaka, grčenjem nogu prema stomaku dok su pesnice stisnute.

Uglavnom se javljaju nakon obroka i mogu trajati par minuta, nekada i do nekoliko sati. Pravi uzrok nastanka grčeva kod beba i dalje nije poznat.

Najviše pedijatara se slaže sa gastrointestinalnom teorijom koja ukazuje da je glavni krivac za nastanak simptoma grčeva progutan vazduh u toku hranjenja. U prilog tome govore činjenice da je čujna peristaltika creva, da se javlja u popodnevnim satima i neposredno nakon obroka. Zato je jako bitan pravilan hvat dojke tokom podoja i korišćenje Anti-Colic flašica. 

Kako pomoći bebi sa grčevima?

  • Neki pedijatri smatraju da se davanjem probiotika mogu ublažiti simptomi jakih grčeva.
  • Većina roditelja se slaže da je nošenje bebe u naručju i utopljavanje stomaka najefikasnije.
  • Lagano ljuljuškanje i pevanje pesmica može često umiriti bebu.
  • Neki roditelji odmah ubacuju bebu u kola i odlaze u vožnju kako bi se umirila.

Šta kada ništa ne pomaže?

Svaki roditelj i pedijatar će vam preporučiti neku metodu, neki lek, ali je samo na vama kao roditelju da pratite vaše dete i vidite šta mu najviše prija. Kada beba plače i biva nervozna u prvim mesecima života, ne mora da znači da su uvek uzrok grčevi. Beba tim putem komuncira kada je gladna, kada joj je vruće, kada se prejela…

Pratite svoju bebu i pokušajte da je umirite, ali pre svega vi morate biti smireni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *