Covid trudnoca
Koronavirus tokom trudnoće

Uticaj Korona virusa na trudnicu i bebu

Iz dana u dan menjaju se saznanja o Korona virusu  SARS-CoV-2 i bolesti COVID-19 koju ovaj virus izaziva. Trenutno su u toku istraživanja kako bi se razumeli uticaji infekcije COVID-19 na trudnice. Nema dokaza da su trudnice  i porodilje sklonije zaražavanju u odnosu na druge zdrave osobe, ali ipak su u većem riziku od razvoja teže kliničke slike, u poređenju sa osobama koje nisu u drugom stanju.

Koliko je Korona opasna u trudnoći?

Trudnice većinom prolaze sa blagim simptomima, a čak dve trećine trudnica koje imaju kovid prođu bez ikakvih simptoma. Ipak,  promene u telu usled trudnoće, kao i zbog promena u status imunskog sistema, čine trudnicu osetljivijom na respiratorne infekcije kao što je Covid-19. Zato, ipak postoji povećan rizik od razvoja teže kliničke slike, rizik od komplikacija.

Kovid pozitivne trudnice imaju:

 • Dva puta povišen rizik od prevremenog porođaja (kod trudnica sa teškim simptomima).
 • Povišen rizik od razvoja preeklampsije (ako je trudnica kovid pozitivna na porođaju).
 • Povišen rizik od porođaja carskim rezom.
 • Dva puta povišen rizik od rađanja mrtvorođenčeta (iako je ovaj rizik i dalje nizak).

Pod većim rizikom su trudnice koje imaju:

 • Preko 35 godina starosti.
 • Indeks telesne mase preko 25 (BMI 25+).
 • Hronična zdravstvena stanja od pre trudnoće, kao što su povišen krvni pritisak i Dijabetes.

Prema podacima i istraživanjima, ni jedna osoba, ma kojoj grupi pripadala nije imuna na ovaj virus. Svako od nas ima šansu da se zarazi ukoliko ne poštuje preventivne mere i ne shvati ozbiljno trenutnu pandemiju.

Kako izbeći infekciju sa Covid19?

 • Često pranje ruku sapunom i toplom vodom u trajanju od minimum 20 sekundi, praćeno dezinfekcijom (utrljavanjem) male količine medicinskog alkohola ili antibakterijskog gela.
 • Rastojanje od drugih ljudi, minimum 2m.
 • Praktikovanje respiratorne higijene.
 • Izbegavanje diranja lica, očiju, nosa i usana.
 • Pravilno nošenje zaštitne maske na svim javnim mestima.
Covid19 trudnoca
Covid19 trudnoća

Simptomi Korone u trudnoći

Sve trudnice treba da budu na oprezu jer je njihov organizam izložen konstantnim promenama imunog sistema i nivoa hormona, koji se prilagođavaju rastu i razvoju bebe tj. održavanju trudnoće.

Potrebno je obratiti se doktoru odmah, i obaviti testiranje ukoliko se pojavi bilo koji od ovih simptoma:

 • Povišena temperature, suvi kašalj, umor i bolovi u mišićima, otežano disanje, zapušen nos, kijavica, krvavi ispljuvak, gubitak čula ukusa, mirisa, glavobolja…

SZO preporučuje da bi trudnice sa simptomima COVID-19 trebalo da imaju prioritet u testiranju ako imaju COVID-19.

Šta da radite ako ste pozitivni na Covid19?

Ako vam je testom potvrđeno da ste pozitivni na Korona virus, ista je procedura kao i kod drugih osoba koje su zaražene. Treba da budete  izolaciji, da se oobavezno javite lekaru kako bi se uradile potrebne analize i propisala adekvatna terapija.

Odmah kontaktirajte doktora ukoliko vam se simptomi pogoršaju, naročito ako imate probleme sa disanjem.

Kako se leči Korona virus u trudnoći?

Ukoliko ste u drugom stanju i testirani pozitivno na korona virus, važno je da budete u čestom kontaktu sa doktorom koji vam vodi trudnoću, kako bi bio uključen u tok bolesti i ukoliko smatra da je najbolje (u retkim slučajevima), uputiti vas na bolničko lečenje radi dodatne terapije i nadzora. 

Ne postoji posebna terapija za kovid u kućnim uslovima. Doktor će vam verovatno preporučiti da snižavate temperaturu sa bezbednim lekovima, da odmarate i pijete dosta tečnosti. Ovo će najčešće biti dovoljno da se oporavite.

Vakcinacija protiv Korona virusa u trudnoci
Vakcinacija protiv Korona virusa u trudnoći

Najčešća pitanja o Koroni u trudnoći i dojenju?

Da li se beba može zaraziti tokom trudnoće ili porođaja, ili tokom dojenja?

Vertikalna transmisija virusa (sa trudnice na bebu) jeste moguća, ali nije uobičajena. Drugim rečima, relativno je mala verovatnoća da će trudnica preneti virus bebi. Prema nekim istraživanjima, 1 od 50 beba će dobiti kovid od majke.

Korona virus nije pronađen u majčinom mleku, a majčino mleko sadrži antitela kojima se beba štiti od mnogih infekcija. Dodatno, u analizama plodove vode, krvi pupčanika, majčinog mleka i brisa grla bebe nije potvrđeno prisustvo virusa Sars-CoV-2.


Da li žene koje imaju COVID-19 mogu bezbedno da doje?

Blizak kontakt sa bebom i rano, isključivo dojenje pomaže bebi da napreduje. Zbog toga, žene obolele od Covid-19 mogu da nastave da doje ukoliko to žele, da drže bebu u naručju i ostvaruju kontakt kože-na-kožu, kao i da dele sobu sa bebom.

Svakako, ako se osećate loše i nebezbedno da dojite svoju bebu zbog bolesti COVID-19 ili drugih komplikacija, trebalo bi da vam se pruži podrška da vaša beba bezbedno dobije majčino mleko na bilo koji način koji je dostupan i vama prihvatljiv.


Da li trudnice kod kojih postoji sumnja ili kojima je potvrđen COVID-19 moraju da se porode carskim rezom?

Ne. SZO savetuje da se carski rez izvodi samo kada je to medicinski opravdano.


Koliki je rizik od prevremenog porođaja zbog korone?

Procenjeno je da postoji dva puta viši rizik od prevremenog rađanja bebe (pre 37. nedelje) kod trudnica koje razviju teške simptome. Prevremeni porođaj retko spontano počne zbog samog virusa (pucanjem vodenjaka), već se najčešće izaziva zbog procenjenih zdravstvenih koristi za majku, odnosno radi njenog oporavka.